پادکست چیست

پادکست چیست؟

در این مطلب به‌صورت دقیق درباره پادکست و ویژگی‌های آن توضیح داده شده است پس تا انتها این مطلب را دنبال کنید.

ممکن است تابه‌حال عبارت پادکست را شنیده باشید اما منظور از آن چیست و چه استفاده‌ای دارد. پادکست نوعی محتوای صوتی است که در بستر اینترنت ارائه می‌شود و در سال‌های اخیر افراد زیادی از آن استقبال کرده‌اند. در حال حاضر، کسب‌وکارهای مختلفی نیز در زمینه تولید این نوع محتوا فعالیت دارند که در نوع خودش جالب است. در این مطلب به‌صورت دقیق درباره پادکست و ویژگی‌های آن توضیح داده شده است پس تا انتها این مطلب را دنبال کنید.

پادکست چیست؟

کسی وجود ندارد که تابه‌حال درباره رادیو نشنیده باشد. برنامه‌های رادیویی تاریخچه طولانی دارند و هنوز هم افراد زیادی از آن‌ها استقبال می‌کنند. این برنامه‌ها شامل صدای گوینده است که اخبار یا موضوع خاصی را به گوش عده زیادی می‌رساند و از زمان ظهور تغییر زیادی در زندگی انسان‌ها ایجاد کرده است.

پادکست نیز مانند رادیو است اما یک تفاوت عمده دارد. در پادکست می‌توانید سرعت پخش را تغییر دهید و نوع برنامه را انتخاب کنید. این برنامه شنیداری یک تفاوت دیگر با رادیو دارد و آن هم پخش اینترنتی است. پادکست در واقع یک رسانه دیجیتال است که با استفاده از اینترنت در اختیار مخاطب قرار می‌گیرد اما برخلاف رادیو که برنامه آن به‌صورت یک‌طرفه است، سلیقه و نیاز مخاطب نیز در نظر گرفته می‌شود.

تاریخچه پادکست

تاریخچه پادکست

قبل از اینکه درباره پادکست توضیح دهیم بهتر است نگاهی به تاریخچه آن داشته باشیم. برای اولین‌بار در یک گفتگوی دوستانه بین Adam Curly و Dave Winer مفهوم پادکست ارائه شد که نوع جدیدی از محتوا بود. در آن روزگار پهنای باند اینترنت به‌اندازه امروز نبود و به همین دلیل زمان بیشتری نیاز بود تا این نوع جدید محتوا محبوب شود.

در سال 2004 و بعد از گذشت چند سال، در یک مصاحبه با جورج بوش سیاستمدار آمریکایی، پادکست استفاده متفاوتی داشت؛ زیرا هم‌زمان به‌صورت آنلاین در حال پخش بود. این اتفاق یکی از نقاط عطف پادکست بود و بعد از آن مردم استقبال بیشتری از آن کردند.

در سال 2015 تعداد افرادی که کلمه پادکست را جستجو کرده بودند به عدد 100 میلیون رسید و با افزایش قابلیت‌های اینترنت کسب‌وکارهای زیادی در این حوزه شکل گرفت. محتوای صوتی مانند رادیو محبوبیت زیادی پیدا کرد اما این بار به دلیل وجود اینترنت اختیار کاربران بیشتر شده بود.

ریشه کلمه پادکست

Curly دستگاهی به نام iPodder اختراع کرده بود که با استفاده از اینترنت و به‌صورت خودکار محتوای صوتی را بر روی iPod ارسال می‌کرد تا امکان دانلود وجود داشته باشد. پادکست که به آن رادیوی اینترنتی نیز گفته می‌شود از ترکیب 2 کلمه iPod و Broadcasting تشکیل شده است. کلمه اول در واقع یک دستگاه محبوب برای پخش موسیقی و کلمه دوم به معنی گسترش دادن است.

به‌این‌ترتیب، پادکست به‌نوعی محتوای اینترنتی گفته می‌شود که ویرایش شده و در کنار هم قرار گرفته‌اند و اکنون نیز استفاده گسترده‌ای دارد.

چرا باید از پادکست استفاده کنیم؟

استفاده از این نوع محتوا مزیت‌های زیادی دارد اما افراد زیادی بر روی یکی از این موارد اتفاق‌نظر دارند. این نوع محتوا برای استفاده از وقت مرده بسیار مفید است و باعث می‌شود زمانی که امکان مطالعه وجود ندارد بتوانید از وقت استفاده کنید. پشت فرمان خودرو، درون اتوبوس‌های شهری و هر مکان دیگری برای استفاده از پادکست مناسب است.

افراد زیادی مشتری ثابت این نوع محتوا هستند و حتی آن را به بخش مهمی از زندگی روزمره خود تبدیل کرده‌اند. درصورتی‌که فایل درون دستگاه شما بارگیری یا دانلود شده باشد می‌توانید بدون اینترنت نیز آن را پخش کنید که یکی از مزیت‌های آن است. برخی افراد نیز از این روش برای تقویت مهارت شنیداری زبان انگلیسی استفاده می‌کنند که بازدهی مناسبی هم دارد.

ویژگی‌های پادکست

ویژگی های پادکست

پادکست‌ها انواع مختلفی دارند که همین باعث می‌شود ویژگی‌های آنان با هم فرق داشته باشد اما چند ویژگی مشترک در میان همه آن‌ها وجود دارد:

  • رایگان بودن: بسیاری از پادکست‌ها رایگان هستند و تنها باید برای اینترنت هزینه پرداخت کنید. البته برخی از انواع آن نیز هزینه دارند و باید برای دریافت آن‌ها پول پرداخت کنید.
  • دسترسی: همان‌طور که قبلا نیز اشاره شد، دسترسی به این نوع محتوا آسان است و با استفاده از اپلیکیشن می‌توانید آن را دانلود کرده و استفاده کنید.
  • موضوعات متنوع: امروزه به دلیل استقبال زیاد کاربران پادکست به یک نوع محتوای محبوب تبدیل شده و تقریبا در هر موضوعی محتوا و مخاطب وجود دارد.
  • نقش همه افراد: پادکست به فرد یا شخص خاصی مربوط نمی‌شود و همه افراد با هر نوع سلیقه و گرایشی که داشته باشند می‌توانند این نوع محتوا را تولید کرده و در اختیار دیگران قرار دهند.
  • بدون محدودیت: یکی از مهم‌ترین مزیت‌ها و ویژگی‌هایی که این رادیوی اینترنتی دارد محدود نبودن است. پادکست را می‌توان با هر لحن، موضوع و قالب تولید کرد و این یکی از بهترین ویژگی‌های آن است.

پادکست و تفاوت آن با محتواهای دیگر

یکی از موضوعات مهمی که حتما باید به آن توجه کنید ماهیت پادکست و تفاوت آن با انواع دیگر محتوا است. دقت کنید که هر محتوای صوتی در اینترنت، ویدئوهای یوتیوب و مانند آن را نمی‌توان پادکست در نظر گرفت. همچنین فایل صوتی که در شبکه‌های اجتماعی ارسال می‌شود الزاما پادکست نیست.

دقت کنید که کتاب صوتی نیز خودش یک نوع محتوای جداگانه محسوب می‌شود. کتاب صوتی در واقع یک محتوا است که در آن متن کتاب به‌صورت فایل صوتی درآمده است. رادیو نیز پخش زنده دارد و امکان توقف آن برای کاربر ممکن نیست و نوعی محتوای قدیمی اما همچنان محبوب است.

انواع پادکست

پادکست انواع و سبک‌های مختلفی دارد و با گذشت زمان و افزایش محبوبیت، ممکن است انواع جدیدی از آن نیز ارائه شود. در حال حاضر مهم‌ترین سبک‌های موجود عبارت‌اند از:

  • پادکست انفرادی: در این سبک، همان‌طور که از نام آن مشخص است تنها یک فرد برای تولید محتوای صوتی استفاده می‌شود. این فرد سراسر محتوا را در دست دارد و تنها گوینده‌ای است که صدای آن را می‌شنوید. بسیاری از افراد تازه‌کار از این روش استفاده می‌کنند و سبک مناسبی برای اخبار، داستان‌سرایی، سوال ‌و جواب و مانند آن است.
  • پادکست مصاحبه‌ای: در این روش فرد میزبان در هر بار یک مهمان دارد و با او به گفتگو می‌پردازد. برای موفق شدن در این روش باید فن بیان، توانایی مصاحبه، متقاعدسازی و انعطاف کلامی داشته باشید.
  • پادکست چند میزبان مشترک: در این روش دو یا چند میزبان وجود دارد و محتوا را به‌صورت مشترک ارائه می‌کنند. به دلیل اینکه چند نفر در این نوع محتوا حضور دارند معمولا موضوعی انتخاب می‌شود که بحث‌برانگیز است و افراد باید با یکدیگر صحبت و تبادل نظر کنند.
  • پادکست میزگرد: در این روش یک یا چند میزبان و چند میهمان وجود دارد. در این روش نیز معمولا از موضوعاتی استفاده می‌شود که برای تبادل نظر و گفتگو مناسب هستند.
  • پادکست داستانی: این نوع محتوا به برنامه رادیویی شباهت دارد و می‌تواند در یک یا چند قسمت ارائه شود. همان‌طور که از نام آن مشخص است بیشتر برای داستان‌سرایی استفاده می‌شود اما تنوع زیادی از نظر موضوع دارند.
  • پادکست تصویری: این نوع پادکست محتوای تصویری نیز دارد و در نوع خودش جالب است. Dead End Days یک مثال معروف از این نوع محتوا است که در سال 2003 تولید و ارائه شد.
  • پادکست پخش زنده: محتوای این نوع پادکست به‌صورت زنده در اختیار مخاطب قرار می‌گیرد.
  • اسلایدکست: یک نوآوری جالب اسلایدکست است که در آن چند اسلاید نمایش داده می‌شود و هم‌زمان می‌توانید از محتوای پادکست نیز استفاده کنید.
  • پادکست ترکیبی: در نهایت، می‌توان ترکیبی از سبک‌ها و روش‌های بالا را استفاده کرد و درباره آن‌ها توضیح داد. برای مثال در یک قسمت مصاحبه وجود دارد و در قسمت دیگر تنها یک فرد صحبت می‌کند.

روش تولید پادکست

تولید پادکست

بیشتر سبک‌های بالا که توضیح داده شد چهارچوب مشخصی دارند. در همه انواع پادکست، یک یا چند فرد به‌عنوان میزبان حضور دارند و با ارائه محتوای صوتی سعی می‌کنند نیاز کاربران را برطرف کنند. این نیاز می‌تواند خبر، بررسی مسائل اجتماعی و هر موضوع دیگری باشد.

برای ضبط محتوا بهتر است از تجهیزات مناسب استفاده کرد تا صدا وضوح و کیفیت مناسبی داشته باشد. ممکن است نیاز به ویرایش یا کنار هم قراردادن قسمت‌های مختلف باشد به همین دلیل افرادی که تولید این نوع محتوا را بر عهده دارند معمولا از نرم‌افزارهای مختلف نیز برای ویرایش استفاده می‌کنند.

کسب درآمد با استفاده از پادکست

روش‌های مختلفی برای کسب درآمد از این نوع محتوا وجود دارد که تعدادی از آن‌ها به‌صورت زیر هستند:

  • جذب اسپانسر یا حامی مالی: یکی از روش‌های رایج که بسیاری از تولیدکنندگان پادکست از آن استفاده می‌کنند جذب حامی مالی است. می‌توان در ابتدا، انتها یا میان محتوا به حامی نیز اشاره کرد و الزاما برای تبلیغ یا فروش کالا یا محصول خاصی نیست.
  • حمایت مالی مستقیم: می‌توانید از کاربران و مخاطبانی که با کسب‌وکار شما در ارتباط هستند بخواهید که به شما کمک مالی کنند. این کمک با نام دونیشن (Donation) شناخته می‌شود.
  • مشارکت در فروش: یکی دیگر از روش‌های کسب درآمد با استفاده از پادکست استفاده از افراد یا برندهای دیگر است. برای مثال می‌توانید یک لینک خرید در کنار محتوای خود قرار دهید و هر بار که کاربران از آن مجموعه خرید می‌کنند درصد مشخصی به حساب شما واریز شود.

نتیجه‌گیری

در این مطلب توضیح داده شد که پادکست چیست و از چه زمانی در میان کاربران محبوب شد. این نوع محتوای صوتی که به آن رادیوی اینترنتی نیز گفته می‌شود مشابه رادیو است اما در بستر اینترنت قرار دارد. این قابلیت باعث می‌شود کاربران بتوانند محتوا را متوقف کرده، دوباره پخش کنند، عقب بزنند و در نهایت تسلط بیشتری روی آن داشته باشند. پادکست انواع و ویژگی‌های مختلفی نیز دارد که در این مطلب به‌صورت دقیق به آن‌ها اشاره شد.